Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

 Με την απόφαση των νέων μέτρων τη 2α Μαΐου του 2010 επισημοποιείται η ουσιαστική πτώχευση της χώρας. Δεν κηρύχτηκε επίσημη πτώχευση με την έννοια ότι οι (εγχώριοι και διεθνείς) πιστωτές μας πρέπει να εξασφαλιστούν και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω  (οι μόνοι που εξασφαλίζουν το μέλλον τους) αλλά φτώχυναν  η μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες παραγωγικής αποσύνθεσης. 

      Ήρθε η ώρα του λογαριασμού και της απόδοσης ευθυνών κυρίως για τη χρεωκοπημένη πολιτική τάξη που μας κυβερνά από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί το τέλος της μεταπολίτευσης πρέπει να συνοδευτεί από την ανανέωση των πολιτικών μας ελίτ. Δεν πρόκειται δε οι νέες πολιτικές ελίτ που θα προκύψουν να έχουν σημαντικότερη διαχειριστική ικανότητα από αυτές που βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο αν αυτές δεν προκύψουν από βαθιές και επώδυνες κοινωνικές διεργασίες. Οι διεργασίες αυτές θα είναι επώδυνες γιατί απαιτούν σταθερές δεσμεύσεις και τίμια συμβόλαια με το λαό. Απαιτούν δε ανοικτές και όχι αυτιστικές ηγετικές ομάδες ανοιγμένες στην κοινωνία και στις ανάγκες της. Απαιτούν τέλος κοινωνική συμμετοχή δηλαδή ανάληψη ευθυνών αλλά και δράσης από όλους μας.


Για τις ευθύνες του λαού και τη μοιρολατρική επιλογή των ελληνικών κοινωνικών στρωμάτων γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας (
http://dialogoi.enet.gr/post/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%83 ) ή στο:http://www.spartacusbund.blogspot.com/σ’ αυτό το σημείο πρέπει να εντοπίσουμε τις κρίσιμες παραμέτρους και να αποδώσουμε  τις κύριες ευθύνες στις χρεωκοπημένες και υποχωρούσες πολιτικές ελίτ.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΩΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΤ; 
(περιοριζόμενοι στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης χωρίς αυτό να αποτελεί συγχωροχάρτι για τις προηγούμενες κυβερνώσες πολιτικές ελιτ) θεωρούμε ότι για την ουσιαστική πτώχευση της Ελλάδας φέρουν τη βασική ευθύνη οι ακόλουθοι:

Α. Η κυβερνητική ομάδα Κ. Καραμανλή (2004 – 2009) για τα ακόλουθα:
 
1. Διότι ενώ εκλέχτηκε με τη σημαία του περιορισμού του κράτους το γιγάντωσε υπέρμετρα γεμίζοντας τη Δημόσια Διοίκηση με χιλιάδες αργόσχολα παράσιτα. Το κύριο αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι ενώ η Δημόσια Διοίκηση ξεχείλισε με υπαλλήλους ωστόσο εξακολουθεί να έχει έλλειψη ικανών και τίμιων στελεχών που θα μπορούν να εργαστούν υπεύθυνα και συνειδητά έχοντας τις απαραίτητες τεχνοκρατικές γνώσεις. 


2. Πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων  την διεθνή προβολή της χώρας μας από την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.


3. Κατήργησε κάθε έννοια δεοντολογίας και αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση.


4. Καταλήστευσε τα Ταμεία Ασφάλισης. 


5. Οδήγησε σε κατάρρευση το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. 


6. Διέσυρε την Ελλάδα με την περίφημη απογραφή και την αναθεώρηση του Α.Ε.Π..


7. Διότι αντί να κυβερνά αναλώθηκε σε δημόσιες σχέσεις.


8. Διότι αντί να ορθολογικοιήσει τις δράσεις της προτίμησε τον υπέρμετρο δανεισμό. 


9. Διότι στελεχώθηκε από άτομα που λειτούργησαν ως οικονομικοί γκάγκστερ προσπορίζοντας ίδιο όφελος. 


10. Διότι, παρότι η Ν.Δ. αποτελεί το κατεξοχήν   κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων ταξικών ανισοτήτων, εμπόδισε την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας ευνοώντας τα λαμόγια, τα ολιγοπώλια και τους παρασιτικούς λήσταρχους.


Β. Η Κυβερνητική ομάδα Παπανδρέου για τα ακόλουθα: 

1. Είτε από αφέλεια είτε από συνειδητή σκοπιμότητα δεν αντιλήφθηκε ή έκανε πως δεν αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης  που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.


2. Διότι υπέπεσε στο ίδιο τραγικό σφάλμα με αυτό της πρώτης κυβέρνησης της Ν.Δ., θεώρησε δηλαδή ότι αρκούν πρακτικές δημοσιών σχέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας.


3. Γιατί άργησε να μεριμνήσει για τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας μας καλύπτοντας τες σε στιγμές που θα μπορούσε να το επιτύχει με ευνοϊκότερο επιτόκιο δανεισμού. 


4. Γιατί η κυβερνητική ομάδα λειτουργεί απίστευτα αυτιστικά χωρίς να διακρίνεται από την ικανότητα ή τη θέληση να ανοιχθεί στην κοινωνία ή στην καλύτερη περίπτωση από τρομαγμένα μέλη περιορισμένων ικανοτήτων που δεν πρόλαβαν και αυτά (ιδιαίτερα τα πιο νέα στελέχη) να δαφνοστεφανωθούν τη γκλαμουριά του εγχώριου lifestyle.


5. Γιατί ενώ είχε έτοιμο (προεκλογικό) κυβερνητικό πρόγραμμα που αφορούσε κρίσιμες παραμέτρους της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης (πράσινη ανάπτυξη, οικολογικές τεχνολογίες, αναδιάρθρωση της οικονομικής παραγωγή, προστασία των κοινωνικά αδυνάτων) το αγνόησε επιδεικτικά.6. Γιατί άργησε σε απίστευτο βαθμό να στελεχώσει κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης και όταν αυτό έγινε η Δημόσια Διοίκηση στελεχώθηκε από  το πιο κακό, βαθύ και ανίκανο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. 

7. Γιατί μόλις συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος προτίμησε να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προκειμένου να έχουμε (λόγω επικοινωνιακών αναγκών)  έναν εξωτερικό μπαμπούλα παρά με τόλμη και παρρησία να προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα αναδιαρθρώσεων και επώδυνων αλλαγών αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των πράξεων της, με σύμμαχο το λαό και όχι ενάντιά του. 


8. Γιατί  αντί να προχωρήσει σοβαρά στην αναδιάρθρωση και αναστήλωση της Δημόσιας Διοίκησης προτίμησε να την παραδώσει στο πιο σκοτεινό κομματικό κομμάτι της προωθώντας έναν κατάπτυστο νόμο περί αξιολόγησης προϊσταμένων που μας γυρνάει πίσω σε πρακτικές του 60 αφήνοντας τις κομματικές λίστες να αλωνίζουν. 


9. Γιατί προχώρησε στην αναδιάρθρωση της δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βιαστικά χωρίς προηγούμενη μελέτη αφήνοντας χώρο σε τοπικά κομματικά βιλαέτια χωρίς πρόνοια για περιορισμό της διαφθοράς. Και ενώ η χώρα χρειάζεται επειγόντως αυτήν την αναδιάρθρωση αυτή πραγματοποιείται εξυπηρετώντας κυρίως επικοινωνιακούς σκοπούς και σε λάθος χρόνο. 


10. Γιατί το κατ’ όνομα σοσιαλιστικό κόμμα προχωρά στην πιο σκληρή ταξική πολιτική που έχει εφαρμοστεί σ’ αυτήν τη χώρα διασώζοντας τα πιο παρασιτικά κομμάτια της χώρας μας. 
Υπάρχει λύση ; ΝΑΙ.Ας αποτελέσουν οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Νοεμβρίου το απαραίτητο κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι ανάδειξης νέων και ικανών στελεχών που θα αποτελέσουν τη μαγιά της νέας εποχής που ανοίγεται.Υπάρχει βέβαια και η λύση του χωροφύλακα. Να μας κυβερνήσουν αυταρχικά άτομα, χαμηλής διανοητικής ικανότητας μόνο και μονό γιατί εμείς δε θα συμμετέχουμε.

2 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο σας, πέρα από το ότι θίγει με ιδιαίτερη σαφήνεια τα κακώς κείμενα, που οδήγησαν τη χώρα σε πτώχευση, μας υπενθυμίζει ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που για χρόνια αποφεύγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει το άρθρο γιατί αναφέρει με τον ευληπτο τρόπο της αρίθμησης, συγκεκριμένες και σαφείς συνιστώσες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Επίσης θεωρώ ότι κατέχεται από αμεροληψία και πληρότητα. Η λύση συγκεκριμενοποιείται στην ΑΛΛΑΓΗ ηγεσίας και στην ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, άρα στην προσωπική ευθύνη της ΕΠΙΛΟΓΗΣ μας.Συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή